Library Pop Quiz

Prove that you’re the #1 Super Fan of Libraries once and for all. Questions start easy and get progressively harder.

  1. In which modern country was the Library of Alexandria located?
    • A. Turkey
    • B. Egypt
    • C. Greece
    • D. Spain
  1. Which movie takes place in a library, where a group of teenagers spend a Saturday in detention?
    • A. Desk Set
    • B. Dead Poets Society 
    • C. The Reader
    • D. Breakfast Club
  1. Which wealthy industrialist donated more than $40 million to open 1679 libraries in the United States?
    • A. John D. Rockefeller
    • B. Cornelius Vanderbilt
    • C. John Jacob Astor 
    • D. Andrew Carnegie
  1. What category of library materials do almanacs fall under?
    • A. Periodicals
    • B. Multimedia
    • C. Microforms
    • D. Serials
  1. Susan Orleans’ The Library Book (2018), which chronicles a devastating fire in 1986 that burned over 400,000 volumes, is centered around which public library?
    • A. New York Public Library
    • B. Los Angeles Public Library
    • C. Houston Public Library
    • D. Free Library of Philadelphia
  1. Of the 10 main Dewey Decimal call number classes, where would you find computer science, information, and general works?
    • A. 000
    • B. 500
    • C. 800
    • D. 900
  1. What are the names of the lions outside the New York Public Library’s main location?
    • A. Prudence and Justice
    • B. Patience and Fortitude
    • C. Wisdom and Temperance
    • D. Knowledge and Piety
  1. Which of the following is NOT an integrated library system (ILS)?
    • A. BibLex
    • B. Polaris
    • C. Alma
    • D. Sierra 
  1. The Library of Congress, the largest library in the world, houses how many items?
    • A. 44 million
    • B. 96 million
    • C . 129 million
    • D. 173 million
  1. According to the ALA, what percentage of book challenges took place in academic libraries in 2021?
    • A. 1%
    • B. 9%
    • C. 15%
    • D. 22%

Answers: 

  1. B
  2. D
  3. D
  4. D
  5. B
  6. A
  7. B
  8. A
  9. D
  10. A

Scores:

0-2: It’s a good thing you’re in library school. Stay there 😬

3-6: Not bad, actually. You’re on your way to librarian glory. 

7-9: Bonafide nerd. You’re definitely in the right profession. 

10: Give this person their MLIS. They already know everything.

Melissa Grasso lives in Boston and is in her second year at Simmons University. She works as a library assistant where she specializes in course reserves, copy cataloging, and social media management. You can find her on Twitter @grassbro or LinkedIn.

1 reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s